ORTAOKUL

Özel İlkgüneş Ortaokulu olarak, öğrencilerimizin akademik gelişimlerini önemsemekle birlikte onların sosyal, sportif ve sanatsal anlamda da kendilerini geliştirme fırsatı tanımaktayız. Çocuklarımızı yarınlara hazırlarken aklı ve bilimi kendimize rehber alıyoruz. Milli, çağdaş, laik ve demokratik ilke ve değerlere; iyilik, güzellik, doğruluk ve sorumluluk duygusu gibi erdemlere bağlıyız. Milli birlik ve beraberliğimizi her şeyin üstünde tutuyoruz. Amacımız, öğrencilerimizi Türkiye Cumhuriyeti’nin milli ahlakını benimsemiş, yurduna yararlı insanlar olarak yetiştirmektir.

TÜRKÇE

Dil, millî kültürün temel yapı taşıdır. Öğrencilerini, milli ve manevi değerlerine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirmeyi planlayan okulumuzun, ortaokul biriminde Türkçe eğitimi bu hassasiyetle yapılmaktadır. Okulumuz, Türkçenin gücünü kavrayan, okuyan ve okuduğunu anlayan, kendisini yazılı ve sözlü olarak ifade eden, eleştirel ve çok yönlü düşünebilen  bireyler yetiştirmeyi hedeflemiştir. Gerçekleştirilen tüm akademik, ders içi ve ders dışı etkinlikler bu bağlamda ilerlemektedir. 

Dilbilgisi derslerinde konular, tüm sınıflarda yöntem çeşitliliği ile işlenmektedir. Her sınıf düzeyine uygun olarak anlayarak öğrenme esas alınmaktadır. Ezberci eğitimin karşısında yer alan eğitim sistemimiz sayesinde öğrenciler, derse aktif olarak katılmaktadırlar. 

Yıl içerisinde yer alan önemli günler ve haftalarda ise öğrencilerimiz çeşitli kültürel etkinliklere katılarak sosyal yönlerini de geliştirmeye olanak bulmaktadır. 

Öğrenciler için büyük önem taşıyan LGS sınavına hazırlığın temelleri  ise beşinci sınıftan itibaren atılmaya başlanmaktadır.  Sekizinci sınıftaki öğrencilerimiz kaliteli bir çalışma programı ile hedeflerine rahatlıkla ulaşmaktadır. 

SOSYAL BİLGİLER

Sosyal Bilgiler Dersi Tarih, Coğrafya, Arkeoloji, Ekonomi, Sosyoloji, Hukuk, Vatandaşlık ve İnsan Hakları konularını barındıran, sosyal ve fiziki çevreyle etkileşimi sağlayan, geçmişten günümüze insanın sosyo-kültürel gelişimini inceleyen, bireyin toplumsal kimliğini kazanmasında yardımcı olan disiplinlerin bütünüdür.

Amacımız; öğrenciyi akademik ve sosyal yönden hayata hazırlamanın yanında analitik düşünebilmesini, aldığı eğitimi davranışlara dönüştürebilmesini, yaşadığı çevreyi tanımasını, milli ve manevi değerlerinin bilincinde olmasını sağlamak olduğu gibi, yaşadığı çevreye duyarlı, düşünme ve sorgulama becerisi gelişmiş, cumhuriyet kazanımlarını ve demokrasiyi yaşam biçimi olarak benimsemiş bireyler yetiştirmektir. Bu amacımıza yönelik olarak dersler ve etkinlikler öğrenci merkezli olarak yapılmaktadır. Öğrencinin görsel, işitsel ve dokunsal duyusuna hitap edecek sunumlar eşliğinde ve ünitelerin kazanımlarına uygun  göre çevre gezileri ile derslerimiz renklendirilmektedir.

MATEMATİK

Matematik derslerimizde, konulara neden ihtiyaç duyulduğu, konuların mantığının ne olduğu öğrencilerimizle birlikte yorum yaparak keşfedilmektedir. Örnek soru çözümleriyle yapılan keşifler pekiştirilmektedir. Tüm bu çalışmalar teknolojinin sunduğu imkanlar dahilinde; görseller, animasyonlar, videolar ve çeşitli matematik araçları kullanılarak yapılmakta, öğrenciye keyifli, etkin ve kalıcı öğrenme ortamı sağlanmaktadır.

FEN BİLİMLERİ

Dersin başlangıcında geçmiş konu tekrar edilerek öğrenci derse motive edilir. Konular akıllı tahta içeriklerinden anlatılır. Akıllı tahta içeriklerindeki animasyonlar ile görsel videolar izletilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanır. Akıllı tahta içeriklerindeki etkinlik ve soruların çözümünde öğrenciler aktif görev alır. Böylece konu daha iyi pekiştirilmiş olur. Anlamadıkları noktalar üzerinde durarak konu eksiklikleri tamamlanmaya çalışılır. Haftanın belli ders saatlerinde öğrenci için tehlikeli durum arz etmeyen deneyler yapılır. Deneylerde öğrenciler aktif görev alır. Uygulamalı olarak konunun anlaşılması sağlanır.

YABANCI DİL 

İlkgüneş Ortaokulu’nda  tüm sınıflarda İngilizce eğitiminde amaç sadece dil öğretmek değildir; aynı zamanda farklı bakış açılarına saygı göstermeyi ve dünya vatandaşı olmayı hedefleyen, İngilizce’nin bir bağlam içinde sunulduğu, temalarla ve değişik seviyelerde edebiyat eserleriyle zenginleştirilmiş bir müfredat çerçevesinde gerçekleştirilir. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri ile dilin yapısı ve sözcük bilgisi yıllar boyunca sistematik olarak geliştirilir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ VE DEĞERLER EĞİTİMİ

21 . yüzyılın geleceği olan neslimizin ilim ve irfan yolunda sağlam adımlarla yürüyebilmesi, ahlaki ve dini gelişimlerini yüzyılımızın dijital gerçekleri ile geliştirmesi için okulumuzda din dersleri etkileşimli tahtaların aktif olarak kullanılmakta çocuklarımız bu araçlarla pasif değil aktif katılım sağlayarak etkin bir şekilde dersler işlenilmektedir.

Derslerimizin içerikleri Milli Eğitim müfredatına uygun olan kazanımlardan seçilerek, çocuklarımızın internet ortamında da takip etmelerini sağlamak amacıyla kendilerine verilmekte, ders öncesi ve sonrası konuların sağlıklı bir şekilde işlenebilmesine katkı sağlamaktadır. 

Ahlaki değerlerimizi ön plana çıkaran görsel işitsel materyaller derslerimizin vazgeçilmez materyal parçalarıdır. Böylece çocuklarımız bu materyallerle var olan konuları içselleştirerek hem gelişimlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmekte hem de modern araçlarla üretim yaparak öğrendiklerini pratiğe geçme konusunda azimli ve kararlı bir şekilde ilerlemektedirler.

Düzenlediğimiz etkinlik ve gezi programları ise, mevcut konularımızın ve vermek istediğimiz kazanımların zihinlerde daha kalıcı iz bırakmasına imkan tanımaktadır. Değerler Eğitimi konularının daha iyi öğrenilebilmesi için düzenli pratiğe dönük faaliyetler yapmaya özen göstermekteyiz.

Derslerimizin içeriklerini bu alanda uzman, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalı teknik ve ilmi yönden kaliteli çalışmalar hazırlayan Türkiye’nin seçkin öğretmen kadrosundan yararlanmak suretiyle değerlendirmekte ve çocuklarımızın bu alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkı sunmaktayız. 

Öğretmenlerimiz alan çalışmalarını ve arge faaliyetlerine aktif olarak katılmakta gerek uzaktan eğitim ve gerekse birebir eğitimlerle zenginleştirmektedirler. 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİ

‘Zihinsel eğitimi ve bedensel yetilerini en güzel bağlayan ve onları en ölçülü şekilde ruhun hizmetine sokan tam eğitilmiş ve uyum sağlamış varlık insandır’ düşüncesi antik çağdan günümüze geçerliliğini ispatlamaktadır.

Çünkü gelişim bir bütündür ilkesinden de yola çıkılarak bedensel eğitimin ve fiziksel aktivitenin gelişimin, zihinsel, sosyal, psikolojik ve duyuşsal alanın her evresinde önemi büyüktür.

Akademik kaygıların arttığı, apartman dairelerimizi asansörlerle çıktığımız, alış veriş merkezlerinde yürüyen merdivenlerle gezindiğimiz, evlerimizin yakınlarındaki okullarımıza ve iş yerlerimize özel araçlarımızla gittiğimiz, şehirlerin beton yığınları ile çevrildiği, çocuklarımızı betonarme binaların içerisinde oynamaya mecbur ettiğimiz 21.yy’da okullardaki beden eğitimi ve fiziksel aktivitenin önemi oldukça büyüktür.

HAFTAİÇİ ETÜT ÇALIŞMALARI

Düzenli aralıklarla yapılan STS sonucunda öğrencilerimizin saptanan kısmı ders eksiklikleri için öğle aralarımızda etüt çalışmalarımız uygulanmaktadır.

HAFTA SONU AKADEMİK KURSLAR

Düzenli aralıklarla yapılan STS sonucunda saptanan ciddi eksikliklerde konu tekrarı ve soru çözümü için hafta sonu kurslarımız düzenlenmektedir.

ÖĞRENCİ-VELİ SEMİNERLERİ

Öğrencilerimizin psiko-sosyal gelişimlerini desteklemek, onlara gerek okul yaşamında gerekse sosyal yaşamlarında rehberlik edebilmek adına ayda bir öğrencilerimiz için farklı konularda seminerler vermekteyiz. Rehberlik servisi tarafından dönemde en az üç tane olmak üzere okulumuz velilerinin sorunlarına ışık tutmayı amaçlayan seminer programları düzenlemekteyiz.